21 października 2012

Autumn Pasta

Mamy złotą, piękną jesień. Dziś w moim mieście pogoda była przepiękna, słońce, ciepło. I do tego wolny dzień, w który można robić wszystko, na co mamy ochotę. Mimo, że aura zdecydowanie sprzyjała spacerom, ja dzień spędziłam czytając i delektując się ciszą i spokojem.  A na obiad pasta z grzybami. Danie, które jest połączeniem moich dwóch ulubionych kuchni- polskiej i włoskiej. No bo makaron kojarzy nam się nieodłącznie z Włochami, grzyby, przynajmniej mi, kojarzą się z polską, złotą jesienią. 
Uwielbiam grzyby i jak jest na nie sezon, mogę je jeść w każdej postaci. To danie pochodzi z mojego ulubionego, kulinarnego bloga White Plate. Muszę przyznać, że jest pyszne a autorka tego bloga jest skarbnicą świetnych i smacznych przepisów. 


Do pasty z grzybami potrzebne nam: 
/Przepis na 2 osoby/

250 g świeżych grzybów- umytych i pokrojonych (ja przed smażeniem gotowałam je ok. 10 min)
1/2 szklanki wywaru jarzynowego 
2 ząbki czosnku
50 g masła (dodałam jeszcze jedną łyżkę na sam koniec)
odrobina gałki muszkatołowej
natka pietruszki (cały pęczek)
kilka łyżek posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
dwie garści makaronu tagiatelle lub pappardelle

Sos:

masło rozpuścić na dużej, głębokiej patelni lub w garnuszku. Dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć minutę. Dodać grzyby, cytrynę, wywar, sól i pieprz. Dusić ok 10 minut.




 . Dodać natkę, koperek, gałkę. Zostawić na ogniu kolejne 5 minut. 
Ugotowany makaron wymieszać dokładnie z grzybami.
Można podawać posypane parmezanem, co uczyniłam, gdyż parmezan kocham prawie do wszystkiego :-)




Polecam, bo jest naprawdę pyszne i proste. 

Lubicie grzyby? Może polecacie jakieś fajne przepisy z grzybami?
  1. Będę musiała kiedyś spróbować. Ja uwielbiam pasty :)
    A pogoda była u nas wyjątkowo piękna.. Mogłaby być taka cały czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak,ale niestety,w połowie tygodnia ma nas już ta słoneczna aura opuścić:-(

      Usuń
  2. ej! to nawet coś dla mnie :] wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, jakie apetyczne zdjęcia! I grzybki jakie śliczne! Kiedy byłam mała, mój tata jesienią z delegacji przywoził zawsze grzyby w siatce- wracał bocznymi drogami i zatrzymywał się na przerwy w lesie. Przywoził takie piękne grzybki! Ja zawsze je oglądałam, każdego z osobna... i było mi smutno, że potem je zjem xD
    Ale od pewnego wydarzenia w moim życiu już nie jadam grzybów- jedynie kurki i pieczarki. Jadłam sobie zupę grzybową, w której pływały małe grzybki, ale w całości. A że jestem smakoszem i lubię się delektować, to wyławiałam łyżką najpierw grzybki, potem dopiero wypijałam zupę. Wyjęte grzybki oblizywałam i gryzłam na małe kawałeczki. I w jednym z nich podczas oblizywania wyczułam wbitego coś ostrego... Myślałam, że to igła z drzewa... Zaczęłam to wyciągać, a tu nagle z grzyba wysunął się taki gruby, biały, długi, twardy robal! Oczywiście był już nieżywy, bo grzyby najpierw były mrożone, potem gotowane, ale to i tak odebrało mi apetyt na grzyby na resztę moich dni xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha:-) po ugotowaniu grzybów,a przed smażeniem,pokroiłam je na kawałeczki i mam nadzieję,że żadnego robiła nie było:D

      Usuń
  4. Uwielbiam grzyby i makaron <3
    To przepis zdecydowanie do powtórzenia :)
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności:) ale ja tu na diecie ścisłej i zawisłej :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dać makaron pełnoziarnisty i będzie prawie dietetycznie:)

      Usuń
  6. zjadlabym, zjadla...

    u mnie w okolicy nigdzie nie ma tagliatelle, a to moj ulubiony rodzaj makaronu

    pochlastac sie mozna :( w UK nie ma najlepszych rzeczy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam tagiatelle. Kurczę,w żadnym Tesco?

      Usuń
    2. w malym tesco express nie ma. do duzego tesco daleko, a ja nie dorobilam sie jeszcze auta...

      Usuń
  7. mhmmmm... uwielbiam makarony :D :D ... a do tego z grzybkiem :P pyszne musi byc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest,naprawdę:-) ja rownież fanką makaronów jestem:)

      Usuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie! Lubię i grzyby i makaron. Żałuję tylko, że coś takiego jak "umiejętności kulinarne" w moim przypadku w ogóle nie istnieje....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście ten przepis jest dziecinnie prosty:-)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować...mój mąż zrobił ostatnio indyka z kurkami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie to wygląda!
    Uwielbiam makaron, no i grzyby też, więc na pewno to danie by mi smakowało!:-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacyjnie wygląda i zapewne jeszcze lepiej smakuje...uwielbiam wszystko co z makaronem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje super! Oj ja też,mogłabym jeść makaron codzień:)

      Usuń
  13. Ja nie lubię grzybów, pieczarki owszem, ale innych grzybów nie tknę :) Pe.es. Fajna patelnia :) o ile to nie wok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami ten przepis też się sprawdza:-)
      Ps. Co ty za trudne słownictwo tu podajesz:P

      Usuń
  14. a ja dzisiaj miałam makaron z sosem tuńczykowym, też niezłe mniami :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniami, mniami! Wczoraj miałam podobny obiadek;) Pasta z sosem grzybowo truflowym - BOMBA! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. pychactwo! są grzyby jest dobrze ;) wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja babcia robi najlepszy sos grzybowy na świecie! :) Suszone grzyby obgotowuje, następnie kroi na mniejsze kawałeczki, obsmaża z mąką i podlewa powstałym wywarem z grzybów, a na koniec doprawia solą i pieprzem. Do tego robi kotleciki ziemniaczane - ugotowane ziemniaki mieli doprawia do smaku solą, pieprzem (można też użyć vegety) i formuje, jak na kotlety mielone, następnie smaży. Gotowe polewa sosem i po prostu palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O rany kochana co za pyszności :) w tym tygodniu zrobię to danie z Twojego przepisu :) 90 obserwatorka wita :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jak grzyby to tylko pieczarki i tylko na pizzy, innych nie zjem :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda smakowicie, a że pora obiadowa...:)
    Zapraszam do siebie: http://madameblush.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...